Wat is een slagenspel?

Wat is een slagenspel?

Een slagenspel is een kaartspel waarbij je een afgesproken aantal slagen moet halen om te winnen. Meestal win je een slag door het spelen van de hoogste kaart, maar er zijn spellen waarbij je op andere manieren een slag kunt winnen.

Hoe werkt een slagenspel?

De regels kunnen per spel wat verschillen, maar over het algemeen zijn de regels als volgt:

Er wordt gespeeld met gekleurde kaarten die een waarde hebben (bijvoorbeeld 1 t/m 9). Alle spelers starten met dezelfde hoeveelheid kaarten op handen. De startspeler legt als eerste een kaart neer, waarna de andere spelers met de klok mee ook een kaart op tafel moeten leggen. Deze kaarten moeten van dezelfde kleur zijn als die van de startspeler. De speler met de hoogste kaart in deze soort, wint de slag. Dit is de nieuwe startspeler.

Lukt het je niet om de startspeler te volgen (let op: je mag niet liegen!)? Dan mag je een andere kleur spelen. De enige manier om dan nog te kunnen winnen, is als deze kaart de troefkleur heeft. De troefkleur wint altijd van de andere kleuren.

Een slagenspel duurt meerdere rondes. Waarbij vaak het doel van het spel is om een aantal slagen te winnen, elke slag levert punten op.

Twee voorbeelden van tweepersoonsslagenspellen: Claim De Vos in het Bos

Claim

In dit slagenspel strijd je tegen elkaar om koning te worden. In plaats van verschillende kleuren met waarden, zijn er vijf verschillende facties met elk een waarde. De speler die na twee ronden (twee keer alle handkaarten uitspelen) de meeste facties voor zich heeft gewonnen, is de nieuwe koning.

De Vos in het Bos

Ook dit slagenspel is voor twee personen. In dit spel is het belangrijk dat je niet alle slagen mag winnen. Win je alle slagen? Dan word je gezien als hebzuchtig en dat is net zoals in alle sprookjes niet goed. Probeer dus om de juiste balans te vinden tussen het winnen en verliezen van je slagen.

En, is een slagenspel iets voor jou? Bekijk hier al onze slagenspellen.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.